08-21 Ocak tarihli Aktüel dergisindeki, Ekin karaca imzalı, Yunanistan gençleri’nin ayaklanmasıyla ilgili haber yorumdan notlar:



“YUNANİSTAN KIVILCIMI AVRUPAYI TUTUŞTURABİLİR”…





“6 Aralık 2008’ de 16 yaşındaki Alexandros Grigopoulos’un polis kurşunu ile öldürülmesinin ardından, Yunanistan’da başlayan gençlik direnişi arkasına önemli bir halk desteği de alarak gittikçe güçleniyor. Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik bunalım, yüksek eğitim seviyesine rağmen çığ gibi büyüyen işsizlik, yolsuzluklar derken bir de devlet şiddetinin her geçen gün artması başta gençlik olmak üzere Yunanistan halkını neredeyse ayaklanma aşamasına getirdi. Yapılan telefon anketlerinin sonuçlarına göre halkın yüzde 60’ı yaşanan son olaylarda eylemcileri desteklerken, yüzde 17’si bankalara, yüzde 20’si de karakollara zarar verilmesinden memnun.”

“Öyle görülüyor ki, sistemin gidişatından memnun olmayan eylemciler eylemlerini tüm hızıyla 2009 yılına da taşıyacak ve belki de kimilerinin iddia ettiği gibi, Yunanistan’ da çakan bu kıvılcım tüm Avrupa’yı yakarak mevcut küresel politikaları at üst edecek; 2009 isyanın yılı olacak.”

“Görüştüğümüz herkesin ortak bir düşüncesi var: 16 yaşındaki Alexandros Grigopoulos’un polis tarafından öldürülmesi, oluşan bu toplumsal isyan havası için sadece bir bahane…”

“Exarhia Meydanı’nda anarşist ve özgürlükçü solcuların “Hasan abisi” olan Hasan Faruk Ürem ise çatışmalar sırasında bazı bankaların, büyük tekellerin ve karakolların yakılmasının kendisini ahlaki olarak rahatsız etmediğini, buraların zaten halka yarardan çok zararının olduğunu söylüyor.”

“İşgal altındaki Politeknik Üniversitesi’ne girdiğimizde karşımızdaki tablo bir okuldan ziyade “kurtarılmış bölge”yi andırıyordu. Okula girerken güvenlik kulubesindeki gözlemci öğrenciler, öğrencilerin her türlü olayda yanlarından ayrılmayan can yoldaşları köpekler, yakılan ateşlerin izleri ile her tarafı süsleyen sloganlar, resimler ve afişler sizi karşılıyor.”

Yunanlı gençlerin Hasan abisine soruyorlar:

- Askerin ve kilisenin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Kilise, kendi halk kitlesini kaybetmemek için eylemleri bir yere kadar haklı bulduğunu söyledi. Bunu da söylemek zorunda olduğu için söyledi; inandığı için değil. Bu ülkede en büyük yolsuzluğu yapan kurum kilise. Askere gelince, asker, Yunanistan’da yaşanan toplumsal ve siyasi olaylarla ilgili olarak Türkiye’deki gibi kalkıp basın açıklaması falan yapmaz. Askerin tutumunu, görüşünü kimse bilmez. Bu, Yunanistan halkının ayaklanarak cuntayı devirmesi ile birlikte askere verdiği dersin sonucu bence.(…)

- Bundan sonra ne olacak sizce? Yaşanan olaylar neleri değiştirdi?

- Bence sorun Yunanistan sorunu değil, dünya sorunu. Bugün refah ülkelerinde de insanlar gelecekten umutlu değil. Sosyal adalet olmadığı zaman bu olaylar her zaman yaşanacak.

- Bu hareketin herhalde dünya çapında bir etkisi oldu…

- Kesinlikle. Şu an bütün Avrupa devletleri kendi umutsuz gençliğinin ayaklanmasından korkuyor. Belki de Atina’da çakan bu kıvılcımın ateşi bütün Avrupa’yı sarar ve gelecek kuşaklara daha güzel bir dünya bırakabiliriz.”

http://www.furkandergisi.com/index.php/tr/haberler/iktibas/122-yunanistan-kivilcimi-avrupayi-tutusturabilir

Hiç yorum yok: